Publikováno Po, 03/31/2025 - 07:26 - meteo

Atmosférický souboj nad Evropou

Počasí v následujícím týdnu ovlivní tlaková výše nad severozápadní Evropou (oblast s vyšším atmosférickým tlakem přinášející stabilnější počasí) a tlaková níže nad východní Evropou (nízký tlak vzduchu spojený s oblačností a srážkami). Tento konflikt atmosférických systémů způsobí proudění chladného vlhkého vzduchu od severu.

Klíčové meteorologické jevy

Od soboty 5.4. zasáhne naše území studená fronta - rozhraní mezi teplým a chladným vzduchem, kde chladnější vzduch vytlačuje ten teplejší. Tento proces přinese výrazné ochlazení a srážky.

Podrobný denní rozpis počasí

Pondělí 31.3.2025: Zimní návrat

Očekáváme smíšené srážky (kombinace deště a sněhu) nad 700 m, na východě dokonce nad 1000 m. Teploty přes den jen 6-10°C. Mrazové jevy mohou vzniknout při intenzivnějších přeháňkách i v nižších polohách.

Úterý 1.4.2025: Postupné oteplování

Maximální teploty stoupnou na 10-14°C. Srážky se omezí hlavně na hory, kde budou srní mixed srážky (přechod mezi deštěm a sněhem v závislosti na nadmořské výšce).

Středa 2.4.2025: Nástup jara

Teplotní maxima 13-17°C s postupným vyjasňováním. Ranní teploty v Čechách mohou lokálně klesnout k 0°C díky radiačnímu ochlazení (úbytek tepla při bezoblačné obloze).

Čtvrtek až pátek: Teplotní maximum týdne

Vrchol oteplení přinese 16-20°C. Východní vítr 2-6 m/s vytvoří ideální podmínky pro rozptyl znečištění ovzduší.

Víkendová předzvěst zimy

Sobota 5.4.2025: Studená fronta v akci

Průchod fronty přinese sněhové přeháňky od středních poloh (asi od 600 m n.m.). Teplotní propad na maxima 9-13°C.

Neděle a pondělí: Arktický vzduch

Noční teploty klesnou pod nulu (-4°C), denní maxima jen 3-8°C. Vyskytne se advekční mráz (ochlazování prouděním studeného vzduchu) ze severovýchodu.

Co znamenají meteorologické termíny?

Smíšené srážky: Současný výskyt deště a sněhu, typický pro přechodná období
Radiační ochlazení: Noční úbytek tepla způsobený vyzařováním zemského povrchu
Advekce: Horizontální proudění vzduchu určitých teplotních vlastností

Zdroj: CHMI